BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 212 542 59 25

+90 555 440 55 22

Stres Nedir ?

Stres Nedir?

Tehdit edici olarak algılanan olay ya da nesnelere karşı organizmanın gerek fiziksel gerekse zihinsel uyarılmışlık tepkisi olarak tanımlanan stres, genellikle vücudun gerilim ve rahatsızlık hissetmesine neden olur Sınavlar, yetiştirilmesi gereken sorumluluklar ve buna ek olarak gündelik sıkıntılar ve kişisel problemlerimiz de eklenince kişi kendini zorlanmış hisseder.

Stres yaşamın bir parçasıdır ve hissedilmesi her daim zararlı değildir. Hafif düzeydeki stresin kişiyi harekete geçiren, öğrenmeyi hızlandıran olumlu etkileri de mevcuttur. Ancak stres düzeyimiz yüksekse konsantrasyonumuz ve enerjimiz düşer, sosyal ilişkilerimiz zarar görür.

Birçok dış etkenden kaynaklanan stres faktörü vardır; ama kişide stres oluşmasının asıl nedeni bu karşılaştığı durumlara yüklediği anlamlardır. Bu sebeple aynı olay herkeste bir gerilim hissettirmez.

Stres Faktörleri Nelerdir?

18. yüzyılın sonlarına doğru endüstri devriminin patlak vermesiyle sanayileşmeye bağlı olarak köylerden şehirlere göçün artması, kalabalıklaşan şehirlerin yaşamı zorlaştırıcı etkileri insanları bunaltmaktadır.

Bunun yanı sıra;

Havanın, suyun, toprağın kirlenmesi ve her şeyin doğallığının giderek bozulması

Özellikle metropollerde yaşanan trafik sorunu ve buna bağlı olarak ulaşım olanaklarının kısıtlanması

Zamansızlık, sürekli bir şeylere yetişme çabası

Zamanı iyi kullanamama, son dakikada yetiştirilmeye çalışılan işlerin varlığı

Belirsizlik

Engellenmişlik

Evlenme, doğum yapma, boşanma

Yeni bir eve taşınma

Hayatı zorlaştıran sağlık sorunlarıyla mücadele etme gibi etmenler strese neden olabilmektedir.