BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 212 542 59 25

+90 555 440 55 22

Panik Atak Nedir , Belirtileri Nelerdir?

Panik atak

Birçok ruhsal sıkıntının giderek artış gösterdiği günümüzde panik bozukluk da en sık karşılaşılan ruhsal bozukluklardandır. Yaşamsal şartların geçmişe oranla giderek zorlaşması insanları psikolojik olarak da etkilemektedir. Özellikle stres faktörlerinin daha fazla olduğu metropollerde insanlar daha çok zorlanmaktadırlar.Ekonomik zorluklar ve işsizlik, hırsızlık, terör olayları, trafik sorunu ve artan koşuşturma içinde beslenme düzeninin bozulması  panik atakları tetiklemektedir.Değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan panik atak her yüz kişiden yirmisinde görülmekte olup;kadınlarda  erkeklere oranla 2-3 kat daha fazladır.

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Panik atak birdenbire ortaya çıkan ve kişiyi endişelendiren, yoğun korku yaşatan bir nöbettir. Kişi atak esnasında birçok fiziksel sıkıntı yaşar. Kalp çarpıntısı, nefes alamama hissi, göğüs ağrısı, terleme, baş dönmesi, vücudun belirli bölgelerinde uyuşma hissi, kontrolünü kaybederek çıldıracağı, öleceği korkusu yaşanır. Ataklar genelde aniden meydana gelir.

 Belirli dönemlerde her insan gergin, kaygılı ve sıkıntılı olabilir. Bundan dolayı da fiziksel olarak panik ataktakine benzer bedensel tepkiler gösterebilir; ancak panik atakta bu his en üst düzeydedir ve kişi kendini çok daha kötü hisseder.

Agorafobi Nedir?

Ataklar sırasında salgılanan adrenalin hormonu kişide nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve kişiyi bulunduğu ortamda sıkışıp kalacakmış gibi hissettirir. Bu nedenle kişi o ortamdan hemen uzaklaşmak, kaçmak ister.Agorafobi ise kişinin kaçmanın zor olabileceği durumlarda bulunmamak ve bunlardan kaçınmak ile ilgili duyduğu anksiyetedir.

Hastaların büyük çoğunluğu atak yaşayacağını düşündüğü ortamlardan kaçarlar. Sokağa yalnız çıkamaz, ulaşım araçlarına binemez,alışveriş merkezleri gibi büyük ve kalabalık yerlere gitmek istemezler.