BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 212 542 59 25

+90 555 440 55 22

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet eğitimi doğal bir süreç ve gelişimin bir parçasıdır.

Tuvalet eğitimine başlayabilmek için çocuğun bedensel ve zihinsel yönden hazır oluşu çok önemlidir.Çocuk hazır olmadan gerçekleştirilen eğitim çocuğa fayda değil; zarar getirir.Genellikle 24 ile 36 ay arası uygun zamandır. Bazı çocuklar daha geç, bazıları ise daha erken hazır olurlar.Bu eğitim bazen 4-5 yaşlarına kadar uzayabilir;  fakat genelde 3 yaş civarında tamamlanmış olması beklenir. Çocuğun anaokuluna bezsiz başlaması okulda yaşayacağı sosyal baskıdan onu koruyacaktır.

Çocuğun  tuvalet eğitimine hazır olup olmadığına ilişkin birkaç ipucu sıralayacak olursak;

Çocuk yürümeye  başladıysa, kıyafetlerini belli bir oranda da olsa giyip çıkarabiliyorsa, söylediklerinizi anlıyor ve derdini anlatabiliyorsa ve gün içinde birkaç saat kuru kalabiliyorsa  artık eğitim verilebilir.

Zamanından önce tuvalet eğitimi vermeye zorlanan çocuklar birtakım davranış problemleri geliştirebilirler. İlerde yataklarını ıslatabilir, yetişkinlik döneminde ise takıntılı, inatçı, cimri, titiz kişiler olabilirler.

Annenin de bu sürece hazır olması çok önemlidir.Bazı anneler çok sabırsız olabiliyor ve çok kısa sürede çocuğun bu denetimi sağlamasını bekliyor.Tuvalet eğitimi sırasında aceleci olunmamalıdır ve çocuğa sert davranılmamalıdır.

Eskiden sobalı evlerde yaşanan dönemlerde genelde yaz mevsiminde bu eğitim verilirken; aslında mevsimin çok da önemli olmadığı bilinmektedir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu anladığımızda bezini çıkartmak ve bir daha bezlememek gerekiyor.Dönem dönem tekrar bezlemek tuvalet eğitimini aksatan bir durumdur.Eğitime başlamadan önce çocuğun tuvalete karşı algısını olumsuz etkileyebilecek şeylerden uzak durulmalıdır. Tuvaletin korkutucu ve pis bir yer olduğu gibi ifadeler kullanılmamalıdır.

Eğitime öncelikle çiş ile başlanması daha doğrudur. Çocuğun gün içinde genelde 2 saat aralıklarla tuvalete oturtulması  ve çişini tuvalete yaptığında yüreklendirilmesi, övgüde bulunulması yararlıdır.Ancak tuvaletini tuvalete yaptığı için çok büyük ödüller vermekten kaçınılmalıdır.

Tuvalet eğitimi evde verilmeye başlandığında bu süreç okulda da devam ettirilmelidir.Tuvalet eğitimi sırasında lazımlık ya da kılozet kullanmak uygundur. Ancak ev dışında olunduğunda her yere lazımlık taşımak sorun olabileceğinden çocuğu istenirse gerekli aparatlar kullanarak kılozete alıştırmak kolaylık sağlayacaktır.

Geceleri tuvalet kontrolünü sağlamak daha uzun sürebilir. Yatak için koruyucu bir ped kullanılabilir; fakat çocuk asla bezlenmemelidir.

Çişini yapmakla ilgili bir problem yaşamasalar da bazen kakalarını yapmak istemeyen çocuklar vardır. Çocuğun kabızlık durumu kontrol edilip; kakasını yaparken acı çekip çekmediği anlaşılmaya çalışılmalıdır.Bazen de çocuk kakasını tutar ve yapmak istemez.Burada da tuvalet eğitimi için uygun zaman olup olmadığına  bakılmalıdır.Kakayı tutma davranışı çocuğun anneyle olan ilişkisini de bize yansıtabilir. Anneyle çok inatlaşan çocuklarda daha çok bu davranış gözlemlenir. Bu gibi durumlarda zorlamadan yemeklerden sonra ya da tuvaletinin olabileceği zaman dilimlerinde tuvalete oturtulmaya devam edilmelidir.

Çocuklara öğretilmeye çalışılan her şeyde olması gerektiği gibi tuvalet eğitiminde de annenin tavrı ve tutumu çok önemlidir.Sabırlı, sevecen bir anne bu süreçte çocuğunu da kendisini de yıpratmadan eğitimi tamamlar.