BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 212 542 59 25

+90 555 440 55 22

Okul Fobisi Nedir , Belirtileri Nelerdir , Nasıl Yenilir ?

Okul  Fobisi

Okul fobisi, çocuğun okuldan veya okuldaki herhangi bir şeyden korkması olarak tanımlanır.Çocuk kaygılıdır  ve okula gitmeyi şiddetle reddeder.Okul fobisi yaşayan çocuklar okula gittikleri zaman ortama adapte olurlar; fakat okula gitme süreci onlarda kaygıya neden olur.

Her çocuk farklı nedenlerden dolayı kaygı duyar.Bu çocuklarda temel sıkıntı anneden ayrı kalmak istememe olsa da farklı etkenler de söz konusudur.

Okul fobisi yaşayan çocuklar okula gitmedikleri zaman mutludurlar, Sosyal anlamda uyumlu davranışlar sergilerler.Ev ödevlerini yaparlar. Ancak okul fobisi kronikleşmişse durum biraz farklılaşır.Okula karşı geliştirdikleri endişeli tavrı  genellerler. Huzursuz ve keyifsiz bir şekilde zamanlarını geçirirler. Eskiden keyif aldıkları şeylerden uzaklaşarak depresif  tavırlar sergilerler.

Okul  fobisi çoğunlukla anaokulu ve ilkokula yeni başlayan çocuklarda görülür. İlerleyen yaşlarda görülme sıklığı azalır; fakat tedavisi zorlaşır.Kız çocuklarda da erkek çocuklarda da görülebilir.

Okul Fobisi Yaşayan Çocuğun Özellikleri

Okul fobisi yaşayan çocuklar karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel şikayetleri bahane ederek okula gitmek istemezler.

Bu çocuklar anneye aşırı bağımlıdırlar ve anneden kopmak istemezler.

Mizaç özellikleri itibariyle çekingen uyumlu ve ürkek yapıdadırlar.

Anne babaları tarafından fazla korumacı bir tutumla büyütülen çocuklar herhangi bir problemle karşılaştıklarında anne baba çocuğun bu sorunla yüzleşip, mücadele etmesini engeller.Sonrasında çocuk okul gibi büyük ve kalabalık bir ortamda ne yapacağını bilemez ve kaygılanır.

Çocuğunun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını ihmal eden, ilgilenmeyen anne babaların çocuklarının problem çözme becerileri gelişemez.

Bazı çocuklar aile içinde çok popülerdir. Anne baba dahil olmak üzere bütün akrabalar  sürekli çocuğu olumlu özellikleriyle yüceltir. Bu tarz ailelerin çocukları da okul ortamında aynı ilgiyi göremeyeceklerini düşündükleri için okula gitmek istemeyebilir.Çünkü okuldaki farklı çocukların varlığını tehdit olarak algılar.

Okul Fobisinin Ortaya Çıkış Nedenleri

Yeni bir kardeşin dünyaya gelişi

Çocuğun yokluğunda anne babasına bir şey olacağından korkması. Aynı zamanda anne babanın da çocuğa bir şey olacağı endişesi

Çocuğun yakınlarından birini kaybetmiş olması

Aile içinde yaşanan gerginlikler

Çocuğun okul ortamını tehdit edici bulması ( hırpalanacağını, zarar göreceğini düşünme)

Öğretmeni veya arkadaşları tarafından alay edileceği düşüncesi

Özgüven gerektiren sınıf içerisinde ders anlatma, teneffüslerde sosyal etkileşimde bulunma gerekliliği gibi durumlardan kaçınmak isteme

Çözüm Önerileri

Anne baba çocuğun okula devam etmesi konusunda kararlı olmalı ve bu konuda taviz vermemelidir.

Okula bırakma esnasında vedalaşma süresi kısa tutulmalıdır.

Okula gitmenin neden gerekli ve önemli olduğu anlatılarak; okuldan uzak kalırsa birçok dersten de geri kalacağı anlatılmalıdır.

Çocukla  duyguları üzerine konuşarak çocukta anlaşılmışlık hissi oluşturulmalıdır.

Başka çocukların da bu duyguyu yaşayabileceği ve bu durumun bir süre sonra geçebileceği anlatılmalıdır.

Anne babadan ziyade akranlarıyla vakit geçirebileceği zamanlar ayarlayarak anne babaya bağımlılığı azaltılmaya çalışılmalıdır.

Okulla ilgili dile getirdiği sıkıntılar varsa okulu bilgilendirerek  gerek sınıf öğretmeninden gerekse rehber öğretmenden yardım istenmelidir.

Okul korkusuyla başa çıkmaya çalışan çocuğa bir müddet zaman tanınmalı, telaşlanılmamalıdır.