BİLGİ VE RANDEVU İÇİN

+90 212 542 59 25

+90 555 440 55 22

Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları

Çocuklarda Yemek Yeme Alışkanlığı ve Beslenme Sorunları

Yemek yeme her canlının doğal bir ihtiyacıdır.Yaşamın ilk yıllarından itibaren yemek yeme davranışının olumlu bir şekilde yaşanması kişinin ileriki yaşlarda oluşturacağı beslenme alışkanlığının da temellerini oluşturur.

Çocuklar bir çok davranışı model alarak öğrenirler.Anne babanın beslenme alışkanlığı, yemek sırasındaki davranışları ve tutumları çocuk için birer referanstır.Çocukluk döneminde olumlu beslenme alışkanlığı kazanamamış bireyler ileriki zamanlarda da farklı beslenme sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Annelerin bir çoğu çocuklarını iyi besledikleri ölçüde kendilerini iyi hissederler.Çocuğun yemek yemesine karşı annenin aşırı duyarlı olması zaman zaman çocuğu zorlayarak yemek yedirme yoluna götürebilir.Çocuğun istemediği bir şeyi ona zorla yaptırmaya çalışmak; çocuğun yemek yemeye karşı olumsuz bir tutum sergilemesine yol açar.Bu duruma maruz kalan çocuk karşıt tepki geliştirir ve yemeği reddeder.

Çocukların bir çoğu yemek yeme konusunda sıkıntı çıkarırken; bir kısmı da çok fazla yemek yer.Bunun nedeni fizyolojik olabileceği gibi psikolojik temelli de olabilir.Aşırı ve kontrolsüz yemek yiyen çocuklar duygusal açlıklarını doyurmaya çalışıyor olabilirler.Aşırı yemek yeme sorununun çözümü de diğer tüm sorunların çözümü gibi nedenlerin tespit edilmesiyle mümkündür.

Çocuk  yemek yerken zorluk çıkarıyorsa;

Anne sürekli çocuğun tabağına bakıp ; neyi yiyip neyi yemediğini kontrol etmemeli ve çocuğun o sırada tabağını bitirmesi gerektiği tekrarlanmamalıdır.

Anne baba ısrarcı bir tutum içinde olmamalıdır. Ailesinin kendisinin yemek yemesini çok önemsediğini fark eden çocuk; isteklerini yaptırmak için yemeği bir araç olarak kullanabilir. Buna müsaade edilmemelidir.

Çocuk yemeğini yemezse bir sonraki öğüne kadar herhangi bir şey yiyemeyeceği çocuğa söylenmelidir.Öğün aralarında herhangi bir yiyecek verilmemelidir.